El municipi

El municipi de Figaró-Montmany és al nord de la comarca del Vallès Oriental (Països Catalans), a 320 m d'altitud i al bell mig de l'angosta vall o congost que va donar nom al riu que la solca.

Els 15 km2 del terme es reparteixen a banda i banda del riu Congost. A la seva esquerra el terme s'enfila Montseny amunt, assolint la seva màxima cota amb el cim de Roca Centella, de 1000 m d'altitud, a l'extrem sud de les carenes d'en Bosc. Aquesta meitat montsenyenca del municipi, inclosa dins del Parc natural del Montseny, abasta bona part de la vall de Vallcàrquera, drenada per la riera de Vallcàrquera, als peus del turó de Tagamanent. També inclou el vessant sud d'aquesta vall, vers el paratge de Monteugues.

A la riba dreta del riu Congost, en canvi, el terme fa via cap als contraforts dels cingles de Bertí. En aquest sector del municipi s'inclouen les valls del sot del Bac i dels sots Feréstecs, tributàries també del Congost. El municipi encara s'estira més direcció sud-est sota el turó de Puiggraciós i vers el turó de les Planes.

Figaró-Montmany és la porta d'entrada a la vall del Congost, el corredor que comunica les planes del Vallès i d'Osona, estret tallant de la Serralada Prelitoral. És un municipi abrupte d'orografia difícil, que al llarg de la història desplaçà l'assentament de la població des de Montmany i Vallcàrquera cap al fondal de la vall del Congost, emplaçant-se on es troba ara. Pocs són els municipis com Figaró-Montmany que ofereixin la possibilitat d'accedir a paratges de gran bellesa natural utilitzant el tren com a transport.

Des del dia 29/01/2020 el municipi es declara "Vila antitaurina, amiga dels animals i la natura".

Darrera actualització: 30.01.2020 | 09:33

Imatges

Darrera actualització: 30.01.2020 | 09:33