Pressupostos participatius 2018

Els pressupostos participatius són un mecanisme, a través del qual, som tots els ciutadans i ciutadanes de Figaró-Montmany els que decidim conjuntament quines són les accions més importants que ha de dur a terme l’Ajuntament durant l’any següent i on van a parar una part dels recursos públics.

Alhora és una eina que permet conèixer quines són les necessitats d’una població i com els mateixos ciutadans prioritzen aquestes necessitats, raó per la qual esdevé una eina útil a l’hora de planificar la despesa municipal.

Després d’uns anys de parèntesi, a causa de la conjuntura econòmica i la difícil situació de la hisenda municipal,  i de reprendre’ls l’any passat, ara és hora de consolidar-los com un exercici innovador de democràcia que ens ha de permetre tornar a prioritzar entre tots i totes les inversions per l’exercici 2019. En aquesta nova edició del procés participatiu, es destinaran un total de 30.000 €del pressupost municipal.

La fase de propostes es realitzarà de dues maneres:

 1. En paper: A través d’un formulari en format paper que rebran totes les llars dels poble Es podran fer un màxim de tres propostes.
 2. Formulari on-line:  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdRbOJfX_xkxiEAt-jh-s8xw8eD4ss11Nkby7fT68FuMDiasg/viewform?usp=sf_link

A través d’aquesta butlleta (en paper o on-line), personal i intransferible, pots proposar tres actuacions perquè s’incloguin en els pressupostos participatius.  Les propostes es podran fer durant un termini de quinze dies on hi poden participar les persones  majors de 16 anys empadronades al municipi o inscrites al Registre de Participació Ciutadana.

Per tal d’elaborar el quadern de propostes i la butlleta de votació, s’afegiran aquelles propostes ciutadanes que superin les limitacions econòmiques i els criteris d’acceptació, conjuntament amb les propostes no escollides dels Pressupostos Participatius 2017.

Criteris d’acceptació de les propostes: totes les propostes han de complir uns requisits per ser acceptades:

 1. El màxim que pot suposar econòmicament una proposta no pot superar els 15.000 euros.
 2. Les propostes han de complir la legalitat. No s’acceptaran propostes il·legals.
 3. Les propostes han de ser possibles de fer tècnicament.
 4. Les propostes no han d’excloure expressament a cap grup d’habitants del municipi.
 5. Les propostes no poden ser insostenibles ambientalment, és a dir, no poden comprometre les necessitats de desenvolupament de les generacions futures.
 6. Si una de les proposicions sorgides en la fase d’elaboració de propostes,  ja es troba reflectida i recollida al Pla d’Acció Municipal 2016-2019 o contradiu algunes de les accions del Quadern de propostes dels pressupostos participatius 2017, serà rebutjada.

La Comissió Permanent de Participació Ciutadana analitzarà totes les propostes i revisarà que compleixin els criteris establerts i superin les limitacions econòmiques. 

També s’elaborarà un Quadern detallat de les propostes amb la descripció i la valoració econòmica de cada proposta. 

Quan i on podrem votar?

Des del dissabte 20 d’octubre al dijous 1 de novembre.

Amb la butlleta que has rebut a casa o recollint-ne una a l’Ajuntament o en els punts de votació, pots votar:

 • A l’Ajuntament
  • De dilluns 22 a dimecres 31 d'octubre  en horari d’oficina (de dilluns a divendres de 9:30 a 14h i dijous de 17 a 20h),
 • Centre Cívic:
  • De dilluns 22 a dimecres 31 d'octubre  en horari del centre (de dilluns a divendres de 16:30h a 19h)     
 • En els actes que s’organitzen, on hi haurà una urna per poder votar.
  • Foradcamp: Dissabte 20 i Diumenge 21
  • Vermut musical: Dissabte 27
  • Festa de la Castanyada: Dimarts 31 d’Octubre
  • Tots Sants: Dimecres 1 de novembre

Com s’ha de votar?

Has rebut a casa, conjuntament amb aquest quadern, la butlleta per votar. Pots votar fins a 10 propostes de la butlleta, tot marcant-les amb una “x”.

Quines són les propostes guanyadores?

Després de fer el recompte de butlletes amb la Comissió Permanent de Participació Ciutadana i d'aplicar els criteris de priorització us informem dels resultats.

Les propostes escollides han estat 5, que s'executaran amb els pressupostos municipals de 2019:

 1. Ampliar el servei de vigilància (3.000€)
 2. Reformar el tram de la carretera de Ribes des del número 55 fins a la font de Ca l'Andreu amb ampliació de la zona d'estacionament (12.500€)
 3. Zona infantil a les piscines (3.000€)
 4. Espai lúdic i de salut per a gent gran (5.000€)
 5. Desenvolupament d'una aplicació mòbil del poble (6.500€)

A més s’inclou les 2 propostes següents i que s’executaran en funció de l’obtenció d’ingressos extraordinaris:

 1. Creació i senyalització de la Ruta dels Sots Feréstecs (10.000€)
 2. Millora de l’estalvi energètic en la xarxa d'enllumenat públic. (12.500€)

En total han votat 163 persones a l'urna dels pressupostos participatius, que s'ha instal·lat a l'Ajuntament, el Centre Cívic  i en nombrosos actes celebrats al municipi, com el Vermut musical, el ForadCamp o la festa de la Castanyada.

Darrera actualització: 22.01.2021 | 08:16
Darrera actualització: 22.01.2021 | 08:16