Festes i fires

 • Festa dels Sants Patron Festa dels Sants Patrons

  La festa dels Sants Patrons té el seu origen en el vot de poble que van fer els parroquians de Vallcàrquera l'any 1812, en plena Guerra del Francès. Els parroquians van prometre solemnement que si Santa Maria, Santa Anna i Sant Rafael els salvaven de la fam que s'havia produït per la falta de fruits després de més de deu anys de pedregades els servarien devoció per sempre mes a honra i glòria de tan especials patrons oint missa i abstenint-se de treballar el dia de la festivitat de cada any. Per aquest motiu, cada Dilluns de Pasqüetes, es pugen en processó els Sants des de l'Església de Sant Rafel de Figaró fins a la l'església de Sant Pere de Vallcàrquera, on s'hi celebra un ofici; a la tarda es baixen en processó amb l'acompanyament dels trabucaires. Durant tota la diada es van cantant els Goigs de Santa Anna i Sant Rafel.

 • Festa del pi Festa del Pi

  La Festa del Pi té el seu origen en antiquíssims rituals pagans de fertilitat i de culte a la naturalesa. Durant la festa, els homes de la població van al matí a tallar un pi que transporten fins a la població; al arribar es produeix un repic de campanes i tota la població surt a rebre'l. Posteriorment es planta amb la col·laboració de la gent. Cap al tard, tots plegats cremen el pi.

 • Festa Major

  Destaquem d'aquesta festa la tradició dels fanalets que recorda els anys en què, abans de la construcció de la nova estació en la ubicació actual, el tren parava davant del baixador que hi havia a la sortida del túnel anomenat la Foradada. Per la Festa Major, molts convidats arribaven al poble, entre els quals cal destacar els músics que venien per fer el Gran Ball de Festa Major; per aquest motiu la gent del poble els anava a esperar amb els fanalets, perquè l'estació estava lluny del centre del poble. Els músics aprofitaven per tocar mentre es dirigien al nucli urbà. Amb els anys, el costum esdevingué tradició i, avui, s'ha incorporat com acte inicial de la Festa Major.

  Una de les altres tradicions del dia 1 de setembre, festivitat de Sant Llop, és l'entrega d'un panet beneït per protegir-nos de "mal de coll i esquinència".

 • Festival ForadCamp

  ForadCamp és una mostra de cinema organitzada per l’Ajuntament de Figaró-Montmany i coordinada per l’Associació de Documentalistes Independents INDOC. La mostra vol vincular el medi natural amb un cinema personal, independent i fet amb esperit innovador. ForadCamp és una petita gran mostra de cinema que té lloc cada tardor als peus del Parc Natural del Montseny.

Darrera actualització: 13.09.2016 | 13:29
Darrera actualització: 13.09.2016 | 13:29