La ruta geològica dels sots Feréstecs

Itinerari interpretatiu de gran tradició en la divulgació geològica a Catalunya

A la dècada dels setanta del segle XX la facultat de Geologia de la UAB va publicar una ruta geològica des del Figaró fins al Puig Ciró, passant per Montmany. Aquesta ruta va esdevenir pionera en l’educació de la geologia per a molts instituts i ha permès que s’iniciessin milers d’estudiants en aquest apassionant món.

Van ser tres els motius principals per a escollir aquesta ruta com a experiència didàctica en geologia i la clau del seu èxit.

El primer, que la ruta era perfectament accessible en tren des d’un poble com el Figaró, ja aleshores referència de l’accés en transport públic de moltes rutes excursionistes.

El segon, que el recorregut cap als cingles per la vall dels Sots Feréstecs presenta una diversitat de roques molt notable. Des d’una gran mostra de roques sedimentàries com gresos, calcàries, conglomerats, guixos... a roques metamòrfiques com les pissarres o magmàtiques com els pòrfirs.

I el tercer, perquè aquesta ruta permet interpretar amb facilitat la història geològica de la serralada prelitoral donat que tenim les roques força ben ordenades cronològicament en gran part de la ruta. Vaja, que podem fer un viatge en el temps fascinant des de fa 400 milions d’anys a l’actualitat!

Us convidem a fer servir la retolació interpretativa que trobareu en la ruta actual inspirada en l’original.

Quan camineu per la ruta recordeu que cal respectar normes bàsiques al medi natural entre les quals destaquem aquí no llençar puntes de cigarreta que podrien ser causa fàcil d’incendi forestal en un entorn tan mediterrani ni extreure cap fòssil ni fragment de mineral dels afloraments.

Darrera actualització: 27.04.2023 | 13:08