El nou 9 es fa ressó de la tallada d'arbres a la finca del Bac.

Divendres, 9 d'abril de 2021 a les 00:00

EL 9 NOU
L’associació Les Guilles, Junts pels Camins i alguns veïns a títol individual han expressat el seu malestar a l’Ajuntament de Figaró per l’impacte que estan tenint uns treballs d’aprofitament forestal que es fan a l’entorn del Sot del Bac i que afecten el corriol i el torrent. L’entitat excursionista també ha traslladat la informació al cos d’Agents Rurals.

Arran de les queixes, l’Ajuntament de Figaró va contactar amb el propietari de la finca del Bac i amb l’empresa que fa els treballs i els van exigir “que deixessin l’espai en bon estat perquè s’ha malmès el corriol del sot del Bac”, apunta l’alcalde Ramon Garcia. “No teníem cap comunicació ni de la propietat ni de l’empresa que es farien aquests treballs, tot i que tampoc tenen l’obligació de dir-nos-ho”, afegeix Garcia, que explica que també van posar en coneixement dels Agents Rurals la situació.
Fonts del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació han confirmat a EL 9 NOU que l’aprofitament forestal “està autoritzat”. També han concretat que els Agents Rurals “en principi, no van apreciar actuacions al marge de l’autorització” en una visita a la zona que van fer aquest dimecres. Aquest divendres està prevista una nova inspecció per part de personal tècnic de la conselleria.
En la instància presentada a l’Ajuntament, Les Guilles denuncia que s’estan “obrint pistes forestals” i que “no hi ha cap respecte pel corriol conegut com el camí del Bac que forma part del PR-33, que gestiona el Centre Excursionista Garriguenc (CEG) i que està inclòs en la ruta d’Els 3 Monts. “Les actuacions no són respectuoses amb l’entorn”, que és “un lloc emblemàtic de Figaró” i un espai conegut arreu per l’excursionisme i les vies d’escala, expliquen des de l’entitat, que demana l’aturada temporal dels treballs. L’entitat assegura que no estan en contra que es faci gestió forestal. “Tot al contrari: la defensem i la creiem necessària. Però no una gestió on tot s’hi val”, indiquen.
El botànic Andreu Salvat, veí del poble i que va participar amb l’alcalde en una trobada amb la propietat i l’empresa que fa els treballs, explica que li van garantir “que les tasques no afectarien el torrent i que en breu les rutes excursionistes quedarien netejades”. “També que la tallada es limitava al vessant que mira cap a la casa, i que es respectarien els roures i arbres de major interès.” Salvat lamenta que no ha estat així: “En contra d’allò promès han obert un camí fins dins al torrent del Sot del Bac, amb abocament de terres sobre el curs d’aigua tot i haver estat avisats que hi ha espècies de fauna protegides que hi habiten. En contra d’allò afirmat han obert un camí que ha malmès de forma greu el corriol dels senders excursionistes oficials i s’endinsa diversos quilòmetres dins el Sot del Bac.”

“TALLADA INTENSA”

Per tot plegat, entén que “deixant de banda un parell de roures propers al dipòsit de la casa, la tallada és molt intensa i no respecta cap norma de promoció de la biodiversitat o cura del paisatge”. “És una actuació purament extractiva que cerca el màxim benefici. No té en compte en cap moment, per tant, els valors ambientals i socials de la zona”, valora. “En 23 anys de viure al Figaró, no recordo un dia tan crític pel que fa la urgència amb la qual cal intervenir per evitar la destrucció del nostre patrimoni i la nostra identitat.

 

 

 

 

Darrera actualització: 09.04.2021 | 12:17