Com podem ajudar les persones damnificades per la guerra a Ucraïna

Divendres, 11 de de març de 2022 a les 01:00

El conflicte armat entre Rússia i Ucraïna, està provocant un èxode massiu de la població civil ucraïnesa. Davant la previsible arribada de persones que fugen de la guerra, a curt, mitjà i llarg termini caldrà activar mesures de contingència per poder donar resposta a aquesta crisi humanitària. Des del món local volem contribuir a facilitar una resposta humanitària eficaç i oportuna. Fins ara, arreu de Catalunya i concretament a Figaró-Montmany hi ha hagut una allau d'accions per ajudar aquestes persones. Ara, ha arribat un punt, en què es fa imprescindible la coordinació entre tots els agents implicats per donar suport des de Catalunya a les víctimes d’aquesta crisi humanitària.

Per això, d’acord amb el Govern de la Generalitat, proposem:
1. NO fer més enviaments d'aliments, roba o medicaments. Podeu trobar vies alternatives d’ajuda a la Infografia que s’adjunta.
2. NO és aconsellable el trasllat de persones des de frontera, com iniciativa particular. Cal tenir present la responsabilitat que s’assumeix en transportar altres persones en un vehicle particular en qualsevol part del món. En situacions bèl·liques és difícil garantir la seguretat de les persones implicades per diversos motius, que van des de l’alteració dels circuits d’acollida, fins a situacions susceptibles de tràfic d’éssers humans. Hi ha entitats amb expertesa en l’acolliment de persones refugiades, que garanteixen la seva atenció especialitzada, al llarg del circuit i fins a la tramitació administrativa regular al país d’acollida.
3. Quant a allotjaments d'acollida des de la Direcció General de Migracions, Refugi i Antiracisme de la Generalitat de Catalunya s’estan recopilant les dades de tots els municipis per centralitzar les aportacions i canalitzar-les al Comitè d’Acollida a les persones refugiades.

A la documentació adjunta hi ha informació més detallada. 

Darrera actualització: 11.03.2022 | 10:03