La nova Llei de trànsit endureix les sancions per fer servir el mòbil

Dimecres, 23 de de març de 2022 a les 00:00

El 21 de març va entrar en vigor la nova llei de trànsit, que endureix les sancions per distraccions, com l’ús del telèfon mòbil, elimina el marge de 20 km/h per a avançar i protegeix més els ciclistes. Exposem els principals canvis que comporta: 

  • Mòbil: augmenta la sostracció de punts fins a 6 (abans 3) per utilitzar el mòbil, subjectant-lo amb la mà, durant la conducció. La sanció es manté en 200 euros. La mateixa sanció i la sostracció de 3 punts en aquest cas per fer servir el mòbil, mantenint-lo ajustat entre el casc i el cap de l’usuari, mentre es condueix.
  • Cinturó: -4 punts (abans -3) per no portar cordat el cinturó, o portar-lo de forma inadequada, com també els sistemes de retenció infantil, el casc i altres elements de protecció obligatoris. Els conductors de vehicles de mobilitat personal estaran obligats a fer servir el casc en els termes que reglamentàriament es determini. La sanció es manté en 200 euros.
  • Ciclistes: augmenten de 4 a 6 els punts a treure per a tots els conductors de vehicles en avançaments en què es posi en perill ciclistes sense deixar la separació mínima obligatòria d’1,5 metres; la sanció es mantindrà en 200 euros. A més, en vies amb més d’un carril per sentit, serà obligatori canviar de carril per avançar ciclistes o ciclomotors.
  • Burilles: -6 punts (abans -4) per llençar a la via objectes o burilles que poden produir accidents o incendis.
  • Avançaments: se suprimeix la possibilitat que turismes i motocicletes puguin superar en 20 km/h els límits de velocitat a les carreteres convencionals quan avancin altres vehicles.
  • Menors i alcohol: els conductors menors d’edat de qualsevol vehicle (ciclomotors, motos fins a 125 cc, bicicletes, vehicles de mobilitat personal, etc.) no podran circular amb una taxa d’alcohol superior a zero.
  • Recuperació de punts: s’ha unificat el període per recuperar el total del crèdit dels punts del carnet, tant per infraccions greus com per infraccions molt greus. Transcorreguts dos anys sense haver estat sancionats en ferm en via administrativa per la comissió d’infraccions que comportin la pèrdua de punts, els titulars dels permisos o llicències afectats per la pèrdua parcial de punts recuperaran la totalitat del crèdit inicial de 12 punts. 
  • Alcoholock: a partir del 6 de juliol de 2022, serà imperatiu per als vehicles de transport de viatgers de les categories M2 (més de 9 places, amb una MMAA igual o inferior a 5 tones) i M3 (més de 9 places, amb una MMAA superior a 5 tones), que disposin d’un lloc per la instal·lació dels alcoholímetres antiengegada.
  • Cursos de conducció segura i eficient: es podran recuperar 2 punts del carnet per la realització de cursos de conducció segura i eficient.
Darrera actualització: 23.03.2022 | 08:39