Redefinim les rutes de senderisme de Figaró-Montmany

Dimarts, 25 d'abril de 2023 a les 01:00

Al llarg dels anys s’havien creat diverses rutes per donar a conèixer el patrimoni natural i cultural de Figaró-Montmany sense un criteri unitari. Ara, amb l’ajuda d’Aprèn Serveis Ambientals, hem fet un projecte de revisió de les rutes pròpies, redefinir la ruta dels arbres, digitalitzar els diferents recorreguts i dissenyar i dotar de contingut un mapa físic per a la divulgació de la xarxa.

Hem volgut posar ordre, actualitzar algunes rutes dotant-les d’un sentit més temàtic, replantejar si s’escau el seu objectiu final i posar al dia el sistema de seguiment del recorregut. Tot i optar per un sistema de seguiment dels recorreguts digital per algunes de les rutes que simplement pretenen portar als visitants a un paratge natural o a un element concret del patrimoni cultural (com es el cas per exemple del Sot del Bac, Sant Cristòfol de Monteugues, etc.)

 

DISTÀNCIA I DURESA

El municipi de Figaró-Montmany ja compta amb una sèrie de camins senyalitzats supramunicipals de distància i duresa prou important perquè qualsevol persona que tingui un interès senderista de caràcter esportiu pugui desenvolupar-lo tant a la banda dels cingles com a la del Montseny (pujant a la Trona, Tagamanent...).

Per tant, les rutes temàtiques d’aquesta xarxa no tenen més objectiu que el de donar a conèixer el nostre patrimoni amb petites rutes, que, de vegades, poden ser una mica més ambicioses per arribar a paratges com Sant Cristòfol, però en d’altres són simplement passejades curtes i aptes per a tothom.

 

CENTRES D’INTERÈS

El municipi de Figaró-Montmany compta amb un bon nombre d’elements de gran interès com la riera de Vallcàrquera amb el seu excel·lent estat de conservació, el paratge del sot del Bac amb les formacions geològiques i la ruta geològica històrica de Montmany, de gran valor divulgatiu.

En un grau semblant d’interès hi ha paisatge de Montmany que dibuixa la novel·la modernista dels Sots Feréstecs (i segurament en un futur pròxim el poblat ibèric de Puiggraciós). En el cas del patrimoni natural cal destacar també l’arbre monumental de l’Alzina de can Valls i en el cas del patrimoni cultural diversos elements, com el conjunt modernista del poble, les esglésies de Sant Cristòfol i de Sant Pere, la torre del telègraf òptic de Puiggraciós i altres elements més petits (forns de calç, antics molins, petits aqüeductes...).

La xarxa de camins que mostrem, que s’ampliarà en els pròxims mesos amb rutes de nova creació, permet visitar aquests paratges i elements del patrimoni.

De moment la xarxa queda configurada amb 5 rutes temàtiques que són rutes preexistents. A banda en un futur pròxim s’hauran d’incorporar dues rutes de nova creació que volem implementar sobre els Sots Feréstecs i el Poblat ibèric de Puiggraciós.

A més de les rutes pròpies cal tenir present que la xarxa real de rutes senyalitzades del Figaró-Montmany és molt més gran i ramificada gràcies als dos PR, el GR i la variant del camí de Sant Jaume que passen pel terme.

Les rutes que proposem ara són la ruta dels arbres de Vallcàrquera, la ruta geològica dels sots Feréstecs, la ruta de descoberta del paratge del sot del Bac, la ruta de descoberta de Vallcàrquera i sant Cristòfol i la passejada pel modernisme del Figaró.

 

TROBAREU TOTA LA INFORMACIÓ DE LES RUTES AQUÍ

Darrera actualització: 25.04.2023 | 16:55